Hem » Vanlife » Vinterförvara campervan – tänk på det här

Vinterförvara campervan – tänk på det här

by Isabel
2 kommentarer

När hösten kommer är det hög tid att börja fundera på vinterförvaring för din campervan eller husbil. Tillhör du inte den lyckliga skara som har möjlighet att resa söderut under de kalla, mörka månaderna är det bra att hitta en permanent avställningsplats om du inte tänker nyttja bilen på ett par månader. Här har jag samlat några tips för att ge din pärla de bästa förutsättningarna för att klara av vintern.

Checklista – vinterförvaring av campervan: 

  • Töm bilen på mat för att undvika problem med möss
  • Töm och rengör vattentankar
  • Öppna skåp och dörrar invändigt för ventilation
  • Ta in textilier och madrasser så de inte möglar
  • Städa och dammsug invändigt 
  • Tvätta bilen utvändigt och avlägsna asfaltsfläckar
  • Kontrollera kylarvätska, olja och tryck i däcken
  • Placera ut fuktslukare
  • Handbromsen kan fastna om den får stå i hela vintern – lägg i en växel i stället
  • Tanka bilen full 
  • Underhållsladda batteriet

Vinterförvaring av campervan inomhus

Det allra bästa är såklart om du kan förvara din campervan inomhus i ett uppvärmt garage. Då slipper du oroa dig för rost, läckage från taklucka vid kraftigt skyfall eller att något fryser sönder. 

Dessa förvaringsplatser kan dock vara rätt svåra att hitta, särskilt om du bor i stan och inte har ett eget garage. Ett tips är att börja leta efter avställningsplats redan efter sommaren då många vill vinterförvara sina fordon inomhus. En garageplats inomhus utan värme är det näst bästa alternativet. 

Vinterförvaring av campervan utomhus

Har du inte möjlighet att förvara bilen inomhus finns det ändå medel du kan ta till för att ge din campervan de bästa förutsättningarna att klara vintern. Kan din bil stå på ett underlag av betong, asfalt eller liknande är det att rekommendera framför gräs. Fukt från marken gör så att bilen snabbare rostar. 

Du kan köpa ett biltält och ställa upp det över din campervan för att skydda mot nederbörd. Om det inte är ett alternativ kan biltäcken vara en idé. De är gjorda i ett material som torkar snabbt och står emot fukt så inte mögel uppstår. Undvik att använda presenning då dessa inte andas och risk för fukt och rost ökar. 

Ställa av bilen under vintern

Planerar du inte att använda din campervan alls under vintern kan du ställa av den hos Transportstyrelsen. Då slipper du betala fordonsskatt och trafikförsäkring under avställningsperioden. Tänk på att bilen förläggs med körförbud och att du måste ställa på den igen till våren! 

Kontrollera att din försäkring täcker brand, inbrott och skadegörelse

De största försäkringsbolagen erbjuder automatisk uppdatering från hel- eller halvförsäkring till avställningsförsäkring när du gjort anmälan om avställning hos Transportstyrelsen. 

Om du är osäker eller har en annan typ av försäkring, kontakta ditt försäkringsbolag och hör vad som gäller vid händelser som inbrott, skadegörelse eller brand. 

Serva bilen på hösten 

Det kan vara en bra idé att serva bilen på hösten innan en vinterförvaring. Gammal olja kan skada motor och växellåda om den innehåller fukt. Tillsätt glykol i spolarvätskan för att förhindra frostskador och tanka bilen full. På våren är det många som vill ut på vägarna igen och köerna till verkstäderna brukar vara betydligt längre. 

You may also like

2 kommentarer

Conny Ågren januari 5, 2021 - 04:54

Är bilmekaniker.

Läste inför vinterförvaringen att man ska tillsätta glykol i spolarvätska viket är helt fel.
Kommer torka ut gummislangarns.
Kommer bli en livsfarlig beläggning i tänk ledning och framför allt på framrutan som vid mot sol så kommer du bli en trafikfara.
Mät fryspunken på spolarvätskan och blanda i lite mer koncentrerad spolarvätska för att komma ner i frystemp.

Rekommenderar inte att starta upp och varmköra en bil på vintern som är på vinterförvaring.
Räcker att man topp laddat batterier och koppla bort dom helt när du ställer in dom

Svara
Isabel mars 3, 2021 - 20:28

Hej Conny,

Tack för din kommentar (och rättelsen).
Jag har tagit bort raden om glykol, tack för att du uppmärksammar.

Svara

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.