Hem » Vanlife » Kostnad för att bygga campervan – komplett lista

Kostnad för att bygga campervan – komplett lista

by Isabel
0 kommentera

Vad kostar det att bygga en campervan? Den här frågan tror jag de flesta som står i startgroparna eller drömmer om att bygga campervan ställer sig (längre ner i detta inlägg finns en lista på de utgifter vi har haft hittills och vad vi räknar med att slutnotan för vårt bygge kommer hamna på)

 

En campervan-conversion kan bli så dyr eller billig som du väljer att den ska bli (tråkigt svar, jag vet!). Det som kostar mest brukar vara elsystemet – räkna med att få lägga en slant på batterier och solceller. Ett fullt utrustat kök med diskho, spis, kyl och ugn (!) kostar också en hel del. Även isolering kan bli dyrt om du väljer att köra exempelvis armaflex eller lämna in bilen för att få den skumisolerad.

Vad kostar det att bygga campervan?

Ett bra riktmärke som vi tycker stämmer är: räkna med att renovering och ombyggnad kostar ungefär lika mycket som inköpet av bilen. Det förutsatt att man gör det mesta själv och använder sig av hyfsat bra material men inte det absolut billigaste/dyraste.  Vår bil kostade 34.000 kronor i inköp och jag skulle gissa att vi, när vi är klara, kommer ha lagt ungefär 25.000 kr på själva ombyggnationen. För oss som aldrig byggt någonting innan har vårt campervan-bygge inneburit att vi också har fått införskaffa oss en hel del nya verktyg – det kan vara bra att ha med i beräkningen!

De verktyg vi inte hade klarat oss utan är följande: 

  • Fogsvans
  • Skruvdragare
  • Sticksåg
  • Slipmaskin

 + penslar, rollers och sandpapper för målning.

Vi har också lagt småsummor vid många utspridda tillfällen på skruvar, fästen, eltillbehör, virke pga felberäkningar, handskar, skyddsglasögon, bits, rengöringsprodukter, inredningsprylar för mysighetsfaktorn mm. som jag uppskattar till ett par tusenlappar.

Vilka nödvändigheter vill du inte vara utan och vad kan du kompromissa med? 

När du är i planeringsfasen, fundera över hur du ska använda bilen och låt ditt behov styra. Om  du tänker bo heltid i bilen eller vara borta längre perioder kan det vara skönt att ha toalett och dusch men väljer du bort det kommer du givetvis billigare undan.  

Kanske är el inget måste? Du kan ladda telefon med powerbank eller via 12V uttaget när du kör, ha ljusslingor och lampor med solceller och pumpa vatten med en manuell fotpump.  

Vi har valt bort toalett och dusch, satsat på ett enkelt elsystem och inte betalat några pengar för isolering. Däremot valde vi färdiga stommar från Ikea som jag tror är lite dyrare än att göra själv och så har vi gjort en hel del felköp som kostat oss onödiga pengar, hehe.  

Tips är att spara ALLA kvitton under tiden ni bygger så att du kan lämna tillbaka det som eventuellt blir över eller om du skulle ångra dig.

Tips – satsa på färre men bättre features

Ett bra sätt att hålla nere kostnaden för bygget tycker jag är att satsa på färre funktioner men göra dem bra. Du kan absolut bygga en enkel säng-konstruktion men se till att lägga krut på en riktigt bra madrass. Välj hellre bort el helt än att bygga ett för klent system för att spara in pengar – du kommer antagligen ångra dig! Tänker att detta är viktigt också om du planerar att hyra ut din campervan eller sälja den vidare senare – att det som är byggt är gjort ordentligt och håller. 

Kolla köp- och säljsidor som Blocket, Marketplace eller hör efter i grupper på Facebook om någon har byggmaterial över eller säljer begagnat till en billigare peng. Det går att hitta massa kul med lite tur och tålamod!

Så här ser våra kostnader ut:

förarbete

 

rostätare

125

rostskyddsspray

75

våtslippapper

36

golv

 

klickgolv

200

golvunderlägg

179

tak & väggar

 

reglar

200

pärlspont + fästen

200

målarfärg väggar

400

taklucka

1400

butylmassa

100

metallsågblad

100

korkmatta

295

lim

200

mdf-skiva (mellanvägg och hjulhus)

70

kök

 

målarfärg kök

400

grundfärg kök

150

foder (som list)

110

trösklar

150

kajuthake

90

köksstommar

518

köksben

89

gångjärn

238

köksluckor

500

bänkskiva

249

hylla

 

vattendunkar

200

kroklist

200

kylbox

1080

säng

 

reglar 45×45

200

hejne-stommar fr. Ikea (som ribbor)

140

madrasser

950

el

 

agm-batteri, 70 ah

1799

el-kit (efter tips från Explorista)

1000

dimmer

200

Totalt:

11843

– Listan uppdateras löpande –

Notera: Jag har inte tagit med saker som köksprylar, bestick, kuddfodral, ljusslingor mm då det är sådant vi redan hade hemma i lägenheten. Det som är kvar att göra på bilen är att fixa diskho och vattensystem samt bygga klart ett skåp för förvaring längs ena långsidan. 

Lycka till med ert bygge och länka gärna Instagram/blogg i kommentarerna så vi kan följa er :)

 

You may also like

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.