Hem » Vanlife » Säng i campervan – 8 smarta lösningar för litet utrymme

Säng i campervan – 8 smarta lösningar för litet utrymme

by Isabel
0 kommentera

– senast uppdaterad 2 april 2021 –

När taklucka, väggar och golv är på plats börjar det roliga – nämligen att bygga inredning! I det här inlägget fokuserar vi på inspiration till sängen, som ju är bland det viktigaste i din campervan. 

bygga sang i campervan

Det finns två huvudsakliga frågeställningar att tänka igenom innan du bygger säng till campervan:

  • Vill du sova på längden eller bredden i din campervan?
  • Vill du ha en fast säng eller är du okej med att bädda in och ut sängen varje dag?

Här har jag listat några vanliga sänglösningar att inspireras av (och så några alternativ för den superhändige!)

1. Plattforms-sängen

Kanske den allra vanligaste sängtypen i campervans! Att bygga upp madrassen på höjden gör att utrymmet under sängen används maximalt och kan nås både via bakdörrarna och inifrån vanen. Sängen är “fast” vilket gör att du slipper momentet med att bädda in- och ut den varje morgon och kväll.

En sak att tänka på är att den här typen av säng kräver en bred bil – gärna så att sängen blir i alla fall 180 cm (beroende på hur lång du är såklart!) efter att isolering och väggmaterial är på. 

2. Säng som fungerar som matgrupp dagtid

Denna klassiska husvagns-lösning kombinerar förvaring och öppen planlösning. Bordet i mitten fälls ner nattetid och dynorna som dagtid är ryggstöd i soffan placeras ovanpå. Fördelen med detta alternativ är att du får en allt-i-ett-lösning men nackdelen är att du får sova ovanpå ett gäng mindre dynor, vilket inte är lika bekvämt som en ordentlig madrass som kan användas i en fast säng.

3. Elektrisk upp- och nedfällbar säng (bed lift)

Vill en ha en riktigt häftig lösning i vanen skulle jag välja en elektrisk säng som hissas upp och ner från taket med hjälp av en fjärrkontroll. Det är helt klart det mest kostsamma alternativet i listan men spar massor av plats. Ta en kik på hur det kan se ut i videon nedan:

4. Utdragbar säng (på bredden)

Denna modell har vi valt till vår bil. Underredet är gjort av ribbor som kan dras ut till en säng som är 130×190 cm bred. På dagtid fungerar den som en soffa och då har vi båda madrasserna på varandra, med två långa kuddar på 90 cm som ryggstöd. 

Då vi för tillfället har vår bil avställd kan jag inte ta bild men Offthegridwith är en annan vanlifer som också kör på samma lösning och har det så sjukt fint i sin bil: 

utdragbar-sang-offthegridwith
Bilder lånade från @offthegridwith
utbaddad-sang-offthegridwith

+++ Vill du ha en nättare modell kan du skippa benen och se till att vila utdragsdelen mot en list på motsatt vägg från den fasta sängen, eller som här, på en bänk/förvaringslösning:

utdragbar-sang-ribbor

5. Utdragbar säng (på längden)

En annan smart lösning är att istället dra ut sängen på längden. Spjälorna går då längs med kroppen och inte på bredden. Hade vi inte byggt sängen på längden i bilen hade jag gjort såhär och i stället fått en mer kvadratisk yta att chilla på för att slippa sitta uppradade i soffan.

utdragbar-sang-pa-langden
Utdragbar säng på längden.
sovdel-soffa-campervan
Bilder: @heytess

6. Våningssängar

För familjen med en större van eller en buss kan också våningssängar vara ett alternativ! Bilderna nedan är lånade av Veganvanlifecouple, som när hela familjen reser kan skapa ett extra våningsplan som ger fler sängplatser. Så smart ju!

vaningssang-campervan
veganvanlifecouple-campervan

7. Nedfällbar säng

Reser ni med barn och behöver många sängplatser kan nedfällbara britsar vara en lösning. På dagtid fälls de upp längs med väggen eller hissas upp i taket.

8. Sliding bed

En sådan här “sliding bed” (i brist på svenskt ord) är ett smart sätt att snabbt fälla ner soffans ryggstöd till en dubbelsäng. Perfekt för dig som har en mindre bil men ändå vill få plats med både soff- och sänglösning. 

sang-soffa
Bilder lånade från @mochi_vanlife
utbadddad-sang
sang-med-madrass

You may also like

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.