Hem » Vanlife » Planera layout i din van

Planera layout i din van

by Isabel
0 kommentera

Att planera layout i bilen är något av det roligaste under ett van-bygge! Jag har nog spenderat 100+ timmar på Pinterest för att leta inspiration och researcha vad andra ångrat/saknat eller varit extra nöjda med designmässigt. 

Även om det finns lika många olika materialval, färger och stilar som det finns vanlifers tyckte vi oss se några röda trådar i de byggen vi kollade på. Vi bestämde oss för att hålla det ganska enkelt genom att bygga i etapper och bo lite i bilen med bara det allra nödvändigaste på plats till en början. Att bygga på en begränsad yta gör ju också att valmöjligheterna inte är oändliga och mycket handlar om att kompromissa. Less is more, helt enkelt.

Vilken layout ska jag välja?

Tänk igenom vilka behov du har. Hur många är ni som kommer använda bilen och vilken typ av resor planerar ni att göra? Bygger du en van för att kunna ha ett mobilt hem när du exempelvis ska surfa, åka skidor eller cykla så kan en större förvaringsdel baktill på bilen vara användbart. Gillar du att laga mat kanske köket kommer ta upp den mesta platsen eller är det viktigt med en ordentlig sittdel med plats för middagsgäster? Ta en funderare först och börja sen skissa!

Något som kan vara bra att tänka till på är att inte bygga in vattendunkar och elstation i svåråtkomliga skåp eftersom det är två saker som du kommer behöva ha enkel tillgång till. Vi valde att sätta vårt batteri på motsatta sidan av där bränsletanken sitter, som en försiktighetsåtgärd. Vet egentligen inte hur stor skillnad det gör men det kändes bra.

Många med större bilar väljer att sova på bredden vilket sparar mycket plats. Det är också skönt att alltid ha en uppbäddad säng som inte behöver dras fram och tillbaka hela tiden. Hade vi haft en längre och bredare bil hade vi nog gjort samma sak men tyvärr räcker inte vårt utrymme till för det, så att sova på längden är ett måste för oss.

Så byggde vi vår van

Såhär har vi valt att bygga vår layout:
layout-campervan-skiss

Vår bil har följande innemått: 

Bredd: 162 cm

Längd: 280 cm

Höjd: 185 cm

Vi valde att placera köket längst in mot förarhytten för att kunna förlänga det ut genom sidodörren vid behov. Då vi inte kommer laga mat inne i bilen är tanken att vi ska ha en upp- och nedfällbar bänkskiva på kortsidan av köksstommen där vi kan ha vårt gasolkök, en förenklad variant av den här:

Det känns också bra att ha tunga saker som ex. vattendunkar och köksskåp så långt fram som möjligt. 

När det gällde sängen ville vi inte kompromissa alltför mycket med komforten och det kändes viktigt att vi båda kunde sträcka ut oss ordentligt. Jag är 172 cm och min kille 182 cm så vi valde att göra en stomme med måtten 190×65 som i utbäddat läge blir strax under 130 cm bred. Det var dock en utmaning att hitta madrasser i passande mått då vi ogärna ville ha ett tetris med små madrasskuddar under oss. Till slut hittade vi en någorlunda tjock madrass på Jysk med måtten 70×190 cm som vi slog till på. 

Skiljeväggen mellan förarhytt och bodel som satt i när vi köpte bilen var välvd vilket gjorde att ytan maxats då väggen liksom följde formen av sätenas ryggstöd. När vi skulle sätta upp en ny, rak vägg gick därför någon decimeter golvutrymme till spillo men det har vi löst genom att använda den ytan till långsmal packning som exempelvis våra ihopfällbara stolar och yogamatta. 

Den här bilden visar tydligare hur det ser ut:

Tips innan du sätter igång

Mät, mät, mät.

Ta måtten noga och skriv upp dem. Fota gärna väggar/golv/tak för att ha enkelt tillgänglig på din telefon. Detta kommer även underlätta ordentligt när du befinner dig på byggvaruhuset sedan och vill att det ska gå undan.

Tänk på totalvikten

Se till att inte bygga för tungt så du riskerar att överskrida bilens totalvikt. Kakel, golv, träpaneler och färdiga stommar från ex. Ikea väger en del. Att använda lätta material och bygga stommar själv sparar på vikten. 

Bygg en enkel prototyp av din inredning

Att bygga i ett litet utrymme kräver sin planering! Tejpa upp inredningen på golvet eller använd gamla kartonger för att få en känsla av dimensionerna på din inredning. På pappret kanske trettio centimeter känns ganska rymligt, men hur upplevs det i verkligheten?

Vi byggde vår säng alldeles för hög till en början vilket resulterade i att vi fick skruva isär den och kapa benen. Tanken var att få plats med så mycket förvaring som möjligt undertill men med två madrasser ovanpå varandra när sängen var “inbäddad” till soffa blev den nästan lika hög som köksbänken = inte så skön att sitta på och heller inte särskilt snyggt.

You may also like

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.