Hem » Vanlife » Ska du montera taklucka i campervan eller husbil? Läs detta!

Ska du montera taklucka i campervan eller husbil? Läs detta!

by Isabel
2 kommentarer

Dags att montera taklucka! Luckan är lika mycket en nödvändighet (för ventilation och vädring) som nice-to-have. Tänk vad drömmigt att chilla i vanen och kunna se stjärnorna genom takfönstret? Men – att såga hål i ett fullt dugligt tak är absolut en av de mer nervpåfrestande moment i en van -conversion. 

montera-taklucka-husbil

Val av taklucka till husbil

Vi beställde efter noggrann research en Mini Heki (40×40) taklucka från Dometic. Valet stod mellan en elektrisk lucka med fläkt och en manuell taklucka. Vi landade snart i att en manuell räcker för oss då vi skalat ner vår el och inte ska bo heltid i bilen. Det känns tryggt att veta att luckan fungerar även om vi skulle bli strömlösa när vi är ute på tur. Takluckan har tre öppningslägen och inbyggd mörkläggningsgardin + myggnät. Vi testade luckan för första gången när vi sov i bilen i veckan och mörkläggningen stänger verkligen ute allt ljus! 

Här följer en steg-för-steg guide om hur vi gick tillväga när vi monterade taklucka i husbil, kanske kan det hjälpa dig om du planerar ett liknande ingrepp.

mini heki taklucka

Du behöver: 

  • Taklucka + passande skruvar
  • Sticksåg med metallblad
  • Skruvdragare med metallborr
  • Butylmassa eller butyltejp för tätning
  • Rostskydd
  • Skyddsglasögon och handskar
  • Reglar för att bygga träram till innertaket

Så här gick vi tillväga för att installera takluckan:

Steg 1 – Tvätta taket och mät var luckan ska sitta

Efter noggrann tvätt av tak bestämde vi placeringen och mätte ut hålet. Välj den plattaste delen på taket och se till att du inte sätter luckan över bärande balkar eller el på insidan så då sågar av något. Mät sedan noga, verkligen supersupernoga. Vi tejpade upp luckans ungefärliga storlek med maskeringstejp och ritade sedan ut streck på dem som vi kunde följa med sågen. Hellre ett lite för litet hål än för stort resonerade vi och det blev…rätt tight. Att raspa ner plåt är betydligt svårare än att raspa i trä märkte vi, så försök vara så noga som det går så du minimerar efterjobbet.

Steg 2 – Såga hål i taket

Vi använde en sticksåg med metallblad. För att komma ner med sågbladet borrade vi först hål i alla fyra hörn med en borrmaskin. Obs! Använd skyddsglasögon för att inte få metallspån i ögonen. Se också till att skydda plåten på bilen så mycket som det bara går eftersom spånen kan repa upp/fastna i lacken och rosta. Vi testade att tejpa en stor plastduk på insidan av bilen och runt fyrkanten vi mätt upp på taket (prohack från Youtube) men den blåste upp som ett segel och gjorde minimal nytta. Istället fick vi dammsuga och rengöra noga efteråt.

Steg 3 – Slipa och rostskydda

Rostskydda den nysågade kanten. Vi slipade först för att få bort de vassaste kanterna och behandlade därefter med rostskydd.

Steg 4 – Bygg en träram till innertaket

Vi byggde en träram av limfogade reglar som vi fäste på insidan av vårt tak mellan takluckans delar. Vi har balkar som går längs med innertaket och vi valde därför reglar som hade samma mått som dem för att det ska bli jämn nivå på lucka och innertak.  Se till att innermåttet på träramen är några millimeter större än den faktiska luckan så att inte ramen spänner över luckan när allt är på plats.

traram-taklucka

Steg 5 – Täta mellan lucka och tak

Nu börjar det kluriga – nämligen att täta! Vi insåg efter många svordomar och uppgivna suckar att butyltejp inte var för oss så vi körde all in på butylmassa. Tejpen fäste inte mot plåten och vi hade felbedömt åtgången av tejp radikalt. 

Massan är kletig som bara den (påminner lite om tuggummi i konsistensen) så ha oömma kläder på dig. Den är dock lätt att gnida av från huden. 

Vårt tak är allt annat än jämnt så vi fick kämpa ordentligt med att först bygga upp en “vägg” för att grunden som takluckan ska vila på skulle bli lika höga som de räfflor (?) som går längs med hela taket.

Långt ifrån ett mästerverk men inget som syns utåt

 

När “väggarna” var klara lät vi dem stelna ett tag innan vi lade på luckan. Dags att täta runtom! Här använde vi istället Sikaflex efter att ha läst rekommendationer från andra vanlifers och det funkade fint efter ett tag när en fick kläm på det! Vi använde oss av en tesked för att peta in massan och smeta ut kanterna mot plåten.

Tips!

Använd någon form av spatel som du doppar i vatten + diskmedel när du jobbar med tätningen – det underlättar enormt! Vi gjorde en enkel av en bit kartong och att ha diskmedel på gör att butylen inte fastnar på den. 

Steg 6 – Montera fast tackluckans övre del med den undre

Montera dit resterande delar av takluckan + eventuell träram från insidan av vanen enligt instruktionsboken. 

Steg 7 – Testa så att luckan håller tätt

Gör vattentest och säkerställ att luckan håller tätt! Så nervigt men bättre att hitta eventuella läckor tidigt innan tak, golv och inredning är på plats.

You may also like

2 kommentarer

Robin februari 28, 2022 - 20:18

Hejsan! Har ni hunnit testa takluckan ännu? Känns det tillräckligt med en taklucka eller saknar ni fläktfunktionen?

Svara
Isabel mars 17, 2022 - 16:48

Hej, Vi är nöjda med takluckan! Klart att det blir varmt på soliga dagar, men då är vi ofta ute och gör något eller ligger på stranden :) Mat lagar vi utanför bilen så för oss har det funkat perfekt!

Svara

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.