Hem » Vanlife » Vilken plåtis ska jag välja?

Vilken plåtis ska jag välja?

by Isabel
6 kommentarer

– senast uppdaterad 22 maj 2021 –

Plåtis, van, campingbil – kärt barn har många namn. Att bygga husbil av skåpbil har vuxit sig till en rörelse (se massor av inspiration under #vanlifesverige). Du som läser detta kanske är i full gång med att välja plåtis till ditt projekt så här kommer tips på passande bilmodeller och hur våra tankar gick när vi skulle välja bil.

Välj plåtis utifrån dina behov – gör en lista

Det första du behöver fråga dig är hur du kommer att använda bilen. Är ditt mål att dra iväg på kortare turer under sommarsemestern eller är planen att bo i bilen på heltid? I så fall tillkommer ju lite andra krav i form av el, värme och isolering (särskilt om du planerar att bo året runt i Sverige eller länder med liknande klimat). 

Ett bra första steg är att göra en lista på vilka krav som bör finnas och vad som kan vara “nice to have”. Vill du ha en bil som drivs på bensin eller diesel? Ska den vara vinterbonad? Hur viktigt är det med ståhöjd i bilen? Ska det finnas plats för dusch och toalett? Vill du ha möjlighet att laga mat inomhus?

När du vet vad du letar efter är det bara att ge sig ut på jakt! Vi spanade efter bilar på promenader, på parkeringsplatser, kollade Blocket och besökte några bilhandlare. Titta på så många som möjligt så är det lättare att avgöra vad du gillar. Kliv in i lastutrymmet och se hur det känns, provkör gärna ett par bilar.  

Hur viktigt är det med ståhöjd i din plåtis?

Ståhöjd eller icke-ståhöjd var en av de saker vi funderade mest över. Båda alternativen har sina för- och nackdelar, helt klart.

Det som är bra med en lägre bil är framförallt att den är smidigare att köra och smälter in mer. Vi upplevde också att utbudet på dessa bilar var betydligt större än de med ståhöjd. Planerar du en enkel bil som du främst tänker sova i och där matlagning och disk sker utomhus kan det funka fint med en lägre bil.

Att bo en längre tid i en plåtis utan ståhöjd kan dock bli påfrestande, resonerade vi. Det blir krångligare att bädda, laga mat och klä på sig när en hela tiden behöver stå hukad i en ganska onaturlig position. Vi vill gärna ha en köksdel i vår van och det kändes inte så kul att stå böjd och fixa maten eller knappt kunna sitta upp i en någorlunda ergonomisk position ifall regnet skulle vräka ner ett par dagar.

När vi gjort research har vi upptäckt att det verkar gå en brytpunkt mellan bilar som är 130-140 cm höga och de som är runt 190-200 cm.

En del bilar har extra hög takhöjd, upp mot 2,5 meter, men för oss räcker det med runt 190 cm då vi är 182 resp. 172 cm långa.

För- och nackdelar med en mindre resp. större plåtis

Fördel liten husbil:

  • Bra om du ska stealth-campa – du smälter in bättre i stadsmiljö.
  • Smidigare att köra – enklare att ta sig fram i städer och på smala landsvägar.
  • Drar mindre bränsle – mindre bil innebär ofta mindre bränslekostnader.
  • Billigare att bygga om – en ganska marginell skillnad men med större bodel tillkommer större kostnader för material och extrafunktioner.

Nackdel liten husbil:

  • Risk att en pga ytan prioriterar bort funktioner men sedan inser när en börjar resa i den att vissa bekvämligheter hade varit skönt att ha.
  • Att inte kunna stå upprätt i bilen – kan bli jobbigt i längden.

Fördel stor plåtis:

  • Bättre förvaringsmöjligheter – att bo och resa i en van kräver sin minimalism men med en större bil kan du maximera dina förvaringsutrymmen och ta med surfbräda, cykel, tält eller annan utrustning till dina friluftsäventyr.
  • Högre komfort vid längre resor – med större yta ryms mer bekvämligheter som toalett, köksdel och kanske till och med en separat sitt- och sovdel. Detta öppnar upp för socialt umgänge i bilen eller kanske till och med möjlighet att jobba på resande fot.
  • Möjlighet att sova på bredden – det är skönt att kunna sova på bredden, dels för att det spar plats och du kan välja att ha en “fast” säng som inte behöver bäddas upp och ner varje dag.

Nackdel stor plåtis:

    • Mer otymplig att köra – en större bil är otympligare och ett högt tak kränger mer när du kör i hård vind.
    • Högre kostnad för vägtullar, färjor mm.
    • Svårare att hitta parkering – är ditt fordon över 5 meter ryms det inte i en vanlig parkeringsficka.

Populära bilmodeller att bygga om till plåtis:

Letar du efter en plåtis med ståhöjd, kolla in de här bilmodellerna:

  • Fiat Ducato
  • Nissan Interstar
  • Citroen Jumper
  • Ford Transit
  • Renault Master
  • Volkswagen Crafter
  • Mercedes Sprinter

Är du ute efter en mindre bil (utan ståhöjd) kan följande modeller vara ett alternativ:

  • Opel Vivaro
  • Renault Trafic
  • Toyota Hiace
  • Volkswagen Transporter
  • Citroen Berlingo

Vilken plåtis är bäst?

Tyvärr finns det inget enkelt svar på den frågan, allt handlar om eget tycke och smak! Vi valde vår Renault mycket på grund av att vi hört att den sällan rostar ihop och att reservdelarna är både billiga och hyfsat lätta att få tag i. Någon med en Mercedes eller Volkswagen har säkert helt andra svar på den frågan. Husbil365.se har gjort av ett antal populära plåtis-modeller som du kan spana in här.  Testet fokuserar på färdigbyggda husbilar men chassit är samma som används till “vanliga” plåtisar också.  

Renault Master
Volkswagen Transporter
Toyota Hiace

Obs på att denna lista baseras på faktorer som mått och utseende – jag kan alldeles för lite om bilar för att kunna bedöma huruvida en Fiat som bil är ett bättre eller sämre alternativ än exempelvis en Opel

Så resonerade vi

Vi ville ha en bil med ståhöjd som var max sex meter lång – alltså en lite mindre variant. Det är i första hand jag och min kille som ska använda den men vi tyckte ändå att ett extra säte var viktigt för att kunna ta med en passagerare. Märke spelade mindre roll, här var faktorer som miltal, årsmodell och pris viktigare. 

Vi har fått frågan “Varför bygga egen husbil när en kan köpa?” vilket ju är en högst rimlig fundering. För vår del handlar det i första hand om att det känns som ett kul och spännande projekt, i andra hand pengar. Det finns massor av husbilar till salu men de kostar ofta betydligt mer än att köpa en plåtis och göra ombyggnationen själv. Dessutom är det ju sjukt kul att bo i en bil som vi byggt från grunden och där vi anpassat den så som vi vill ha den gällande planlösning och bekvämligheter. Då vi är långt ifrån proffs när det kommer till själva byggandet tycker vi ändå att det känns skönt att ha gjort det mesta själva – vi vet var och hur elen kommer dras, att vi gjort vad vi kan när det kommer till rostbehandling, isolering osv. Dessa saker kan vara svåra att ta reda på när en köper en begagnad van eller tar över ett halvfärdigt byggprojekt. 

Förutom ovan nämnda anledningar vill vi ha en smidig bil som går att köra och parkera enkelt i stadsmiljö då vi bor i Stockholm och planerar att besöka andra städer framöver. Med en husbil är det svårt att smälta in på en parkeringsplats då de ofta är längre, bredare och överlag klumpigare än en plåtis. Vår bil är 5,2 meter lång och ryms i en vanlig parkeringsficka.

En annan sak som kanske är en mindre grej i sammanhanget är att campervans för mig är mer förknippat med frihet och äventyrslust än en traditionell husbil. Med en mindre bil kan du ta dig ut på de där smala skogsvägarna, parkera precis invid sjön eller smälta in på en parkeringsplats i stan. Vi är inte ute efter att stå på en campingplats med inkopplad el och laga mat i servicehusen – vi vill kunna ta oss till de där platserna en annars inte besöker och jag längtar efter att få spendera mer tid i naturen <3

You may also like

6 kommentarer

Tommy oktober 3, 2020 - 19:19

Stort tack för Er informativa sida för “plåtis” byggen. Själv bara i planeringsstadiet men Er sida har redan nu sparat tid i planeringen och sannolikt även en del dyra misstag.

MVH Tommy Göteborg

Svara
Isabel oktober 4, 2020 - 10:34

Hej! Kul att guiderna är till hjälp! Lycka till mer ert letande :)

Svara
Mattias januari 4, 2021 - 23:58

Wow! Mycket intressant 😃
Hoppas få tag i van och börja byggas i vår.
Vi känner igen oss i era krav på van. Ståhöjd, under 6 meter. Typ Sprinter, Master eller Transit.
Kommer plöja era guider. Redan kollat 20 tal videoklipp på YouTube med ombyggnader.

Hoppas det är ok att ställa lite frågor?

/Mattias

Svara
Isabel mars 3, 2021 - 20:22

Hej Mattias,
Vad roligt att ni ska bygga van! Ja, van-conversion videos är lätt att fastna i, vet inte hur många jag kollade på innan och under vårt bygge!
Absolut, det är bara att fråga på, så lovar jag att svara lite snabbare nästa gång :)

Svara
Kasia juni 20, 2021 - 21:40

Hi, I would really appreciate it if you could share with us about some formal issues. I have been living in Sweden for 4 years and I am preparing myself for buying a van and converting it into a full-time camper. However, I have never bought a car in my life, thus I would appreciate any help with going through all these formal things. I was checking different cars on blocket and then tried to see how much would the insurance cost me and it was usually about 5000 sek per MONTH… I am 26 years old, however it feels really too much. Is it normal? If I convert the car into a camper and register it, do you think that then the insurance could go lower? How was it for you? Which car insurance would you recommend, what is its costs, and if it is valid while you are travelling abroad? Thanks in advance!

Svara
Isabel mars 17, 2022 - 16:46

Hello Kasia,
Sorry fot my late reply. You have probably solved this already, but I think 5000SEK/month sounds very expensive. I pay around 350SEK/month with Länsförsäkringar, but havenät been abroad with the van yet so I don’t know how it will work outside of Sweden.

Svara

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.