Hem » Restips » Mina bästa tips för camping i Nya Zeeland

Mina bästa tips för camping i Nya Zeeland

by Isabel
2 kommentarer

När vi äntligen bestämt oss för att Nya Zeeland skulle bli destinationen för vårt stora äventyr började jag genast dagdrömma om hur det skulle kännas att vara där. Det första jag såg för mitt inre var att vi susade fram längs slingriga vägar genom slående vacker natur, med radion på högsta volym och vinden i håret. En roadtrip likt denna har stått på min bucketlist så länge jag kan minnas och jag är så glad att det till slut blev verklighet! I sju hela veckor levde vi i en bekymmerslös tillvaro, njöt av den där vinden i håret och lagade mat under bar himmel.

campa i nya zeeland

En sak jag dock funderade rätt mycket på innan vi åkte var det här med boende när en roadtripar. Var får en campa? Är det mycket billigare än att ta in på hostel? Hur spontan går det att vara? Planerar du en liknande resa kanske dessa tips kan hjälpa dig på vägen!

Olika campingalternativ

När vi reste runt med vår campervan tyckte vi att det var skönt att ha en mix mellan de väldigt enkla DOC-campingarna och de “vanliga campingarna”. Det är verkligen den ultimata frihetskänslan att slå upp tältet där en vill och laga mat utomhus men det är också skönt att kunna diska i rinnande vatten och få ta en varm dusch ibland.

DOC campingar 

DOC (department of conservation) campingar består i princip bara av en markplätt där det är tillåtet att slå läger för natten. Det finns toalett, kallvattendusch och vattenkran att diska och hämta dricksvatten ur. Väldigt enkelt med andra ord!

Att bo på en DOC camping kan kosta så lite som 5 dollar per person och natt. Avgiften, som egentligen är en donation för att någon ska underhålla campingen, ges ofta i en sk. honesty box. Du gör rätt i att betala den direkt när du kommer, dels för att det hör till god ton men också för att det ibland kommer förbi kontrollanter och du riskerar att bli avhyst.

whitesbay

Ett av de finaste ställena vi bodde på var en DOC-camping precis bredvid stranden i Whites Bay.

Vår erfarenhet är att DOC campingarna har väldigt vackra, natursköna lägen och att medelåldern på de som bor här är lägre än på de vanliga campingarna. Med “vanliga” menar jag exempelvis Holiday Parks, som liknar svenska campingar i standard. Du får din utmärkta plats, har tillgång till servicehus och kök men får betala extra för internet, tvätt etc. Priset kan variera ganska mycket beroende på säsong och var i Nya Zeeland du befinner dig. Generellt är campingarna dyrare i närheten av turistattraktioner eller i mindre städer. Om inte jag minns fel gav vi mellan 100 – 180kr/natt per person.

Att tänka på vid camping i Nya Zeeland

  1. Är campingen godkänd för det fordon du kör?

    Har du en self contained vehicle, dvs ett fordon med toalett, dusch och avloppstank kan du campa på fler ställen än om du, liksom vi, har en van som går att sova i men som saknar toalett.
  2. Det är inte tillåtet att campa var du vill i Nya Zeeland

    Ja, det är lockande, men då turisterna blivit så många medför de ökad nedskräpning. Att folk då också utför sina behov i naturen är ett växande miljöproblem. Exempel på platser det är förbjudet att campa på är naturreservat eller på privat mark men detta är tydligt utmärkt och svårt att missa!
  3. Om du vill ha lugn och naturupplevelser

    Sök dig då till de enklare DOC campingarna som ofta har ett väldigt naturskönt läger. Gillar du när det händer grejer och är ute efter fest på riktigt, snoka då reda på vilka campingar som bussarna (Kiwi, Stray) samarbetar med och ta in på samma!

>> Se fler inlägg om att rea i Nya Zeeland här!

You may also like

2 kommentarer

Johanna juli 30, 2022 - 16:07

Hur bodde ni under tiden ni reste runt med bil? Hade ni en stor campervan som en kunde sova och laga mat i eller hade ni en “vanlig” bil och tält?

Svara
Isabel augusti 9, 2022 - 16:42

Hej Johanna!
Vi bodde i en mindre campervan utan ståhöjd och lagade mat utomhus :) När sängen var utbäddad tog den upp hela utrymmet i bodelen. Vi hade även ett sånt där “paviljongtält” utan väggar för att få skugga och skydd mot regn, vilket funkade superbra!

Svara

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.