Hem » Reseplanering » Packa smart inför resan – 11 tips som spar tid och plats

Packa smart inför resan – 11 tips som spar tid och plats

by Isabel
0 kommentera

Packa smart inför resan! Att packa lätt är en konst som blir enklare ju mer en reser och upptäcker fördelarna med att inte ta med för mycket saker. 

Här får du 11 tips på hur du packar smartare, organiserar dina saker med packningskuber och hur en simpel låda kan revolutionera din packning.

packtips

1. Välj ryggsäck före rullväska

Jag älskar min Jack Wolfskin ryggsäck som har fått följa med mig på många äventyr sedan den inhandlades. Det är den absolut bästa väska jag någonsin haft och jag blir lycklig varje gång jag får chans att använda den!

Med en ryggsäck bär du mycket mer ergonomiskt och blir lättrörligare än med en rullväska eller axelväska. Ytterligare en fördel är att du har båda händerna fria när du bär på ryggen.

2. Förbered ett handbagage till flyg- eller tågresan

Jag gillar att förbereda ett litet kit till själva resan som smidigt kan tas upp ur väskan innan den läggs upp på hatthyllan. Vad jag väljer att ha i det beror på hur lång resan är, men ofta blir det:

Packlista handbagage:

  • Snacks
  • Hörlurar
  • Öronproppar
  • Laddare
  • Mobil
  • Bok/tidning
  • Nackkudde (för långa flygningar eller bussresor)

I handbagaget bör ju också plånbok, pass och andra viktiga resehandlingar finnas med. Det kan vara bra att ha ett par extra strumpor eller en filt/sjal nära till hands om det blir kallt ombord på planet.

3. Använd packkuber

Packkuber, eller packpåsar som det även kallas, är ett smart sätt hålla koll på prylarna. Packkuber för kläder kan ofta öppnas åt båda håll, så att du kan separera rena och smutsiga plagg. Att packa i påsar underlättar väldigt mycket om du har en ryggsäck som bara öppnas uppifrån och vill slippa vända upp och ner på väskan varje gång du letar efter något. Välj gärna olika färger på packkuberna så att du vet att den blå innehåller överdelar, grön är necessär osv.

4. Rulla kläder i din packning

Att rulla ihop vissa plagg i stället för att vika dem sparar mycket plats! Du slipper dessutom vecken som ofta blir när kläderna legat i en väska.

5. Res i de plagg som tar mest plats

Åk i de tjockaste plaggen som exempelvis kängor, jeans och jacka beroende på vad det är för årstid. Behöver du ha ett par skor i bagaget – se till att fylla dem med exempelvis en deo eller andra småprylar så att du tar tillvara utrymmet till max!

6. Ta med en tygpåse

En tygpåse tar lite plats i väskan och är superbra att packa prylar i om handväskan inte räcker till. Här får du plats med vattenflaska, kamera och eventuellt en varmare tröja eller picknickfilt för utflykter.

7. Använd reseförpackningar för skönhetsprodukter

Skönhetsprylarna väger en hel del och schampo, balsam och så vidare krävs ju oavsett om en är borta en weekend eller tre månader.  Tricket är reseförpackningar!

  • Ta med mindre flaskor av schampo och balsam eller testa en schampokaka som räcker upp till 100 hårtvättar. 
  • En hårborste med spegel som även går att vika ihop spar plats.
  • Ta med dagkrämer och serum i ett tomt linsetui, det brukar räcka gott och väl för en weekend.

8. Dela på prylar med ditt resesällskap

Är ni flera som reser tillsammans kan det vara bra att dela upp saker som alla ändå behöver använda så att ni inte tar med er dubbletter av till exempel tandkräm, plattång eller högtalare.

9. Samla alla reseprylar på samma ställe

Att ha en dedikerad “rese-låda” hemma har jag haft länge och det underlättar packandet så mycket! I den samlar jag de saker jag ofta tar med mig på mina resor – miniförpackningarna med schampo och balsam, adapter, hörlurar, battery pack med mera. När det är dags att packa vet jag exakt vart allt ligger och slipper rota runt i alla gömmor.

10. Ta med plagg som har flera användningsområden

Detta tips gäller kanske mest för längre resor och det är att prioritera de plagg som kan användas på flera olika sätt. En bikiniöverdel som också kan fungera som sporttopp eller ett par mysbyxor som även går att vandra eller göra yoga i är perfekt! 

11. Satsa på accessoarer

Jag brukar ta med mig basplagg när jag reser som passar både på dag- och kvällstid. En bra grej är att ta med sig ett par stora örhängen, ett halsband eller annan accessoar som tar din outfit från casual till kvällsfin.

Hur ska man tänka med kläder?

Ta med dina favoritplagg! Även här gäller det att tänka smart packning. Experimentera inte med stilar på resan utan kör på sådant du vet att du gillar och känner dig bekväm i. Risken är annars att kläderna känns helt fel när du anländer. 

You may also like

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.