Hem » Nya Zeeland » 5 måsten på Nya Zeelands södra ö

5 måsten på Nya Zeelands södra ö

by Isabel
0 kommentera

Vi spenderade ungefär en och en halv månad med att bila runt Nya Zeelands södra ö och det är det absolut bästa sättet att uppleva öns storhet på. På södra ön finns verkligen allt – mäktiga berg, fjordar, vandringsleder och vyer som fullkomligt tar andan ur en! Här kommer en lista på fem platser du absolut inte får missa om du planerar en liknande resa:


1. Häng i Queenstown 

queenstown

Det vore väldigt otippat att inte ha med Queenstown på listan! Om södra ön hade en huvudstad skulle det definitivt vara Queenstown –  meckat för äventyrare! Även backpackers som är i NZ på working-holiday visum gör ofta ett längre stopp här för att jobba och hänga. Det går att gå ut alla veckans dagar under högsäsongen och stranden, som ligger mitt i stan, är den självklara mötesplatsen. Folk flanerar längs med kajen, äter middag på någon av de många restaurangerna eller samlas på stranden med ett 6 – pack öl för att socialisera med andra travellers och se solen gå ner bakom bergen. Jag gillade Queenstown för att staden hade mer liv och rörelse än vad vi upplevt någon annanstans på södra, trots sina knappa 17.000 invånare. Majoriteten av Nya Zeelands befolkning bor ju på den norra ön så i söder finns stora områden med i princip orörd natur och få städer.

Vi gick ut och åt, shoppade och levde “stadsliv” för första gången på resan vilket var roligt som en kontrast till alla de nätter vi sovit på campingar mitt ute i ingenstans.  

2. Gör en utflykt till Oamaru

5 måsten nya zeeland
Vi hade inte hört eller läst något om den lilla orten Oamaru innan vi åkte dit på vild chansning. Kanske var det för att vi hade satt förväntningarna lågt som vi blev positivt överraskade men det här är verkligen en pärla du inte vill missa! Oamaru är en liten stad på sydvästra kusten. Arkitekturen är
 himla fin och det känns lite som att förflyttas till Italien. Vägen dit från Dunedin var slående vacker. Jag tror inte ens den är utmärkt som “scenic road” som många andra vägsträckor men det borde den verkligen vara! Verkligen tips om man befinner sig i krokarna och letar efter en mysig dagsutflykt.

3. Sola, bada och bestig berg vid Lake Tekapo

lake tekapo nya zeeland

Definitivt ett #NZmustdo! Lake Tekapo är så vackert, speciellt på våren med sina lupiner och Good Shepherd Church som tornar upp sig framför klarblått vatten. 

Vi spenderade våra dagar här med att simma i kristallklart, iskallt glaciärvatten och värma oss i en av de varma poolerna vid foten av Mount John. När det börjat skymma vandrade vi uppför berget för att se stjärnorna och detta är ett av mina bästa minnen på hela resan! Så mycket stjärnor, helt magiskt! Vill man kan man  gå en guidad tur uppe vid stjärnobservatoriet. Läs mer om Lake Tekapo här. 


lake tekapo mount john

4. Ta in några nätter på Aldamere lodge!

Lake Brunner är södra öns största sjö och precis intill den ligger Aldamere lodge – ett B&B dit vi åkte för att göra vår andra wwoofing. Att wwoofa innebär att man jobbar fyra timmar om dagen i utbyte mot mat och husrum. Kombinationen fint väder, trevliga värdpar och lagom hårt arbete gjorde den här veckan till en av de mest minnesvärda på hela resan! Vi hade turen att få tillbringa sju hela dagar på Aldamere och jag överdriver inte om jag säger att ALLA som bodde här under den tiden sa att de ångrar att de inte stannade längre. Varje kväll fick vi ta del av livets middagar och spännande livshistorier av gäster från jordens alla hörn. Johann, som jobbat som kock i många år delade mer än gärna med sig av sina matlagningskunskaper och visade oss både hur man pocherar ägg och slungar en egen hollandaise.

nya zeeland sydön

Det bästa av allt – solnedgångarna!

5. Bila kuststräckan Westport – Hokitika.

scenic roads nya zeeland

Road 6 är en av Nya Zeelands många “Scenic roads”. Om du kör söderut från Abel Tasman är den här vägen längs östkusten ett måste! Den är så mycket finare och trevligare än inlandsvägen, väl värd en omväg alltså! Berg och grönska till vänster om dig och till höger, med bara en liten sandremsa emellan, dånande stort hav. Se till att ni har gott om tid på er att stanna och ta bilder längs vägen!

 

You may also like

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.