Hem » Nya Zeeland » Godbitar i Golden Bay

Godbitar i Golden Bay

by Isabel
0 kommentera

Shambhala Retreat är ett litet paradis i hjärtat av Golden Bay-området. Här praktiseras hållbart leverne och det råder en öppenhet här som vi  annanstans. Oavsett vem du är eller var du kommer ifrån är du välkommen och här samsas yogisar och travelers från hela världen. En del kommer hit enbart för yogan och meditationen, andra vill uppleva Golden Bays godbitar och tyckte precis som vi att Shambhala var den perfekta utgångspunkten för detta.

shambhala1

Det är många intressanta människor som söker sig till Shambhala och om du är på humör är det inte svårt att skaffa sig nya vänner. Under vår vistelse träffade vi bland annat på en kille från Indien som varit på resande fot i fyra år. Han hade en dag insett att livet är för kort för att jobba och att han ville leva livet på riktigt. Sagt och gjort, nästa dag sa han upp sig från sitt jobb och gav sig ut för att upptäcka världen. Morgonen vi sprang på varandra i köket var efter den första natten han sovit i en riktig säng på två år och han hade så ont i ryggen att han knappt kunde stå upprätt!

På tal om sovplats, på Shambhala kan du välja om du vill hyra ett rum eller campa i trädgården – perfekt om du backpackar och lever på en budget! Här är sustainable living en självklarhet och boendet är därför enkelt. Det är utedass som gäller och det finns endast ett fåtal duschar med varmt vatten. Men, du åker inte hit för att leva i lyx – det här är lyx på ett helt annat plan.

vattenfall

Vi inledde vår vistelse med ett 2,5 timmar långt yogapass. Ett tips om du bara stannar ett par dagar är att på förhand kolla upp när yoga- och meditationsklasserna hålls eftersom det inte är varje dag, yogan vill en inte missa! Det kan också vara bra att ha en egen bil då det är en bit till närmsta busshållplats och vägen till Shambhala är en slingrig, smal grusväg.

Om du vill ägna dig åt andra saker än att yoga finns det en hel del att se och göra i Golden Bay-området. Du kan ta en simtur i kristallklart vatten i Abel Tasman, paddla kajak, vandra runt kring Farewell Spit eller ta en promenad på “the path to nowhere”.

path-sign

Vi gjorde en bland annat en dagsutflykt till Farewell Spit som är den allra nordligaste platsen på den södra ön. Ju längre ut på den smala halvön vi kom, desto mer förändrades landskapet och till sist kändes det som vi vandrade runt i öknen!

farewell_1

farewell_2

Andra utflyktsmål jag kan tipsa om är:

Hippiestaden Takaka – liten pärla som i princip består av en enda gata. Strosa omkring och kika på handgjorda smycken, yogakläder eller köp ekologiska delikatesser i någon av de många små ekobutikerna. Ät en pizza på Dangerous Kitchen.

Fika på skogscaféet – jag har tänkt jättelänge på detta men minns inte var det låg? Men tänker att det borde gå att fråga någon som är bekant med området för vägbeskrivning! Det är en liten mysig cafévagn med servering bland träden. I stället för en gårdskatt huserar här en (relativt) tam påfågel som älskar att spatsera runt bland gästerna och sno kakor från den som tittar bort.

Luminate – festivalenokej, detta är en lång utflykt men har du vägarna förbi Golden Bay i slutet på januari/början på februari är Luminate-festivalen ett måste! Jag hittade den av en slump när jag surfade runt efter reseinspiration innan vi skulle åka och den var en av huvudanledningarna (hehe) till att vi till slut bokade våra biljetter.

 

You may also like

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.