Hem » Mat & restauranger » En kulinarisk resa till Fäviken, Järpen.

En kulinarisk resa till Fäviken, Järpen.

by Isabel
2 kommentarer

Edit: i maj meddelande Magnus Nilsson, ägare av Fäviken, att restaurangen kommer stänga. Sista dagen de håller öppet är 14 december 2019.

När jag reser är maten nästan alltid i fokus – jag älskar att upptäcka nya restauranger och blir lyrisk när jag hittar ett ställe som har det där lilla extra.Förra helgen spenderades i Åre och även denna resa gick i matens tecken – vi hade nämligen åkt upp speciellt för att besöka Magasin Fäviken. Att en åker så långt för ett restaurangbesök kan tyckas märkligt, men vi passade på att göra en weekend av det och Fäviken är ett ställe som stått på min bucketlist ett tag. Bordet hade varit bokat sedan september och med två stjärnor i Guide Michelin var förväntningarna skyhöga.

Olikt andra fine dinings vi varit på känns Fäviken väldigt avslappnat i jämförelse. Restaurangen är ett enkelt rött hus i två plan och ligger i skogarna kring i Järpen, ett litet samhälle på runt 1500 invånare.

När vi kliver ur taxin blir vi hälsade av personalen och visade in till vårt community table. Vi delar bord med två par, en kvinna från London och en kock från Irland.

Menyn består av 28 rätter som kommer ut en efter en i ett rasande tempo. Jag kan erkänna att de första rätterna inte är den smakexplosion jag förväntat mig. I stället sitter jag och tänker att galetten vi åt till lunch på Creperie och logi tidigare på dagen var minst lika god som detta.

Självklart har mycket kärlek och möda lagts ner på dessa små lyxportioner (komposition, tillagning, uppläggning) men buljongen på renkött med tjesmus och jästa kråkbär får jag knappt ned. In kommer sedan en skinkbit med en bred fettrand som ser rätt…blek ut. När jag stoppar den i munnen smälter den som smör i en varm panna och försvinner innan jag knappt hinner tugga. Det är den godaste grisen jag smakat.

Så är det ju liksom tjusningen med såna här ställen också, att få det verkligt avancerade att framstå som så enkelt. Som att det var möjligt att laga en bit torsk till sådan perfektion. Eller att du inte i din vildaste fantasi skulle kunna gissa att ensilage-glass är en vinnande kombination.

Efter åtta rätter börjar jag känna mig mätt och undrar hur sjutton det ska få plats tjugo till..? Men såklart är även det noga avvägt och efter ytterligare tio perfekta serveringar är jag fortfarande på samma mättnadsnivå som innan. Märkligt.

En av de bästa rätterna under kvällen var helt klart lupingratängen, som inte (smakmässigt) påminner om någonting annat jag ätit i livet. Det är rätt häftigt att som vuxen person få upptäcka nya smaker. Efterrätterna var också helt makalösa, som glassen med granbarr och drömkakan med en bas av potatis.

Efter den fyra timmar långa sittningen satt några sällskap kvar med varsin kaffekopp vid den öppna spisen medan vi gick ut och satte oss i kåtan runt den öppna elden innan taxin hämtade oss vid midnatt.

Perfekt avslut på en oförglömlig matupplevelse.


 

Om Magasinet Fäviken

Fäviken känns väldigt avslappnat i jämförelse med andra fine dinings. Restaurangen är ett enkelt rött hus i två plan och ligger i skogarna kring i Järpen, ett litet samhälle på runt 1500 invånare.

Här står råvaran i fokus, vilken allt som oftast är lokalt producerad alldeles runt knuten. Magnus Nilsson och hans team framställer det mesta själva – dryck, grönsaker, ja till och med egen tobak som vi fick äran att avsluta middagen med (till våra italienska bordsgrannars stora förtjusning). Entusiasmen bland kockarna går inte att missa, de brinner för sitt jobb och flera gånger under sittningen kom olika personer fram för att visa en tillagningsprocess eller berätta en anekdot om rätten vi strax skulle få smaka på.

Menyn och maten

Maten är som nämnt innan lokalproducerad och skiftar i takt med årstiderna. Vi var här i februari och råvarorna hade då tagits om hand på olika sätt (lagts in exempelvis) för att hålla sig från skörd till servering. Även om maten var enastående tror jag att det är snäppet bättre att gå hit på sommaren eller hösten, när alla grönsaker är färska. Vi blev serverade 28 stycken rätter uppdelat på omkring fem stycken förrätter, några varma och några kalla mellanrätter, varmrätter och slutligen kanske tre efterrätter (det var så svårt att hålla koll på dem alla).

Jag hade önskat mig färre och lite större serveringar men det handlar mest om att det var så snopet att bara få en eller två tuggor av all den här goda maten.

Till middagen kan man också välja till ett dryckespaket och det går att få utan alkohol om man vill.

Vad kostar det?

Middagen kostar 3000 kronor per person och då ingår inte kaffe eller te. Maten betalas i förskott när du har fått din bokning bekräftad. Ett dryckespaket ligger på 1750 kr.

Ta sig till Järpen

Många som besöker Magasinet Fäviken passar på att göra det i samband med en weekend eller en skidsemester i Åre. Från Åre är det cirka 2,4 mil och lättast kommer du dit med taxi eller egen bil. Vi valde att lämna bilen hemma eftersom hela vårt sällskap ville njuta av dryckespaketet. Det finns också bussar som trafikerar Åre-Järpen.

Fäviken har också ett begränsat antal rum man kan boka med priser från 2500 kr för ett dubbelrum.

You may also like

2 kommentarer

Cathinka - På vift! mars 25, 2017 - 11:00

Vad roligt att läsa och vad olika man tycker om smaker, lupingratängen var en av få saker jag inte gillade. Min absoluta favorit var pilgrimsmusslan.

Svara
Isabel Holm maj 14, 2017 - 10:54

Haha ja verkligen spännande att upplevelserna kan skilja så mycket åt :)

Svara

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.