Riga på en budget - mina 5 bästa tips

riga_utvald-1.jpg

I juni var jag och min familj i Riga på en långweekend. Det var första gången vi reste alla fyra tillsammans på, jag vet inte, tio år? Resan var en present från mig och min syster till våra föräldrar och vi letade efter nåt som passade vår budget men ändå kändes mysigt!

Vi funderade länge och väl på var vi skulle åka innan valet till slut föll på Riga. Vi hade en del kriterier innan, nämligen att det gärna fick vara:
- Lätt att resa till
- Mysigt och där det finns något som alla kan uppskatta
- Gärna någonstans där ingen av oss varit tidigare.

Utifrån dessa kriterier tycker jag verkligen att staden levde upp till våra förväntningar! Här kommer mina fem bästa tips på hur du kan leva billigt i Riga (eller valfri annanstans också för den delen).

1. Ta båten i stället för flyget! Visst, det tar ganska mycket längre tid men det är också tid att umgås, äta god mat och kunna relaxa en stund innan en når den riktiga destinationen! Passade oss perfekt eftersom min kära mamma tycker att flygplan är det värsta som finns.

2. Boka lägenhetshotell via airbnb eller booking.com. Om du är ute i god finns massa att välja på! Vi hyrde en hel lägenhet precis invid gamla stan. Fräscht och stort kök, två sovrum och bra läge för cirka 2500 kronor för fyra personer, två nätter.

3. Var kreativ med maten! Att äta ute och unna sig hör ju semestern till på nåt vis men god mat går att få på fler ställen än fancy restauranger. I Riga finns massor av mysiga parker som passar bra att äta en medhavd picknick i. En annan grej som vi gjorde mycket när vi backpackade (och verkligen levde på en budget) var att äta lunch ute och sedan äta middag och dricka något glas vin hemma, mycket billigare så! 

IMG_2361
IMG_2361

4. Åk på en dagsutflykt till Jurmala Beach. Är det bra väder är det supermysigt att åka hit en dag för sol och bad. Den 2,6 km långa stranden ligger cirka en halvtimme utanför Riga med tåg. Här finns också matbutiker, restauranger, caféer och MASSOR  av glasstånd. Biljetten kostar 1.4EUR enkel väg.

5. Sist men inte minst så fick vi tips av syrrans kompis som bor i Riga på lite mat- och drinkställen värda att besöka, inte på temat “budget” dock men de vi hann testa var riktigt prisvärda (och med bra mat såklart).

fatpumpkin
fatpumpkin

Fat PumpkinAdress: Grecinieku Iela 30/25

Vegetariskt, hipstrigt ställe som serverar både frukost, lunch och middag. Den här hamburgerhistorien med kikärtsbiff och vegansk majjo var SÅ god!

fat pumpkin
fat pumpkin

CydoniaAdress: Dzirnavu Iela 84

Supermysig restaurang med traditionella rätter såsom pizza, pasta, sallad. Stor uteservering på innegård.

Easy Wine Adress: Audeju Iela 4

Vinbar i Gamla stan med stort utbud av viner och snacks!

Har du fler tips? Dela gärna med dig!