Ett måste i Toscana: besök på vingård

Dag fem i Italien var en torsdag = vår vindag! Vi hade på förhand kollat upp några vingårdar vi ville besöka men inte gjort upp några fasta planer. En kväll kom våra grannar hem efter ett besök hos en Maurizio, som hade en liten produktion av Chiantiviner inte långt från där vi bodde. De var jättenöjda med besöket och talade sig varma om Maurizio och hans viner så vi bestämde oss för att skrota allt vi läst innan och gå på deras rekommendation i stället.

Att hitta dit var ett äventyr i sig! Maurizios gård ligger på hög höjd och för att komma dit var vi tvungna att köra på backiga serpentinvägar, smala grusvägar och skarpa kurvor utan sikt. Utsikten när vi slutligen kom fram till Maurizios gård var magisk!

Maurizio är en sann vinfantast och när han talar om sin produktion glittrar hans ögon. Vi fick lära oss massor av Chiantiviner, druvor och hur han sköter om sina plantor. På sommaren har Maurizio fullt upp med att ta hand om gården, odlingen och hålla i provningar medan han och hans fru ägnar vintern  åt att experimentera med att ta fram nya produkter. Drömliv.

Visste ni att det bara är den yttersta delen på olivkvistarna som ger frukt varje säsong? Jag hade ingen aning!

Efter rundvandringen var det så äntligen dags för provning. Vi fick smaka på rosévin, tre olika röda viner, tryffel, pecorino, salami och olivolja. Allt från den egna gården såklart!

Efter provningen gick vi bananas och köpte hem 4 viner, olivolja + det bästa jag vet - tryffelolja <333. En flaska vin provsmakade vi nu i veckan till det här Italien-inspirerade receptet med gnocchi som jag hittade här.