Bland ruin pubs och hipsters i Budapests distrikt VII

szimpla-kert.jpg

En av tjusningarna med att resa är ju att få en inblick i en annan (eller någon annans) del av världen. Helst hade en ju velat kliva rakt in i någons vardag och få ta del av skvallret i kompisgänget. Var hänger man en fredagkväll? Var finns den bästa helgbrunchen och de roligaste klubbarna? När en reser på weekends och därför inte har så mycket tid att spela på blir det ju lite av en utmaning att hinna med allt utan att för den delen stressa runt. Jag vill alltid hitta "mitt kvarter" i städer jag reser till och det bästa jag vet (när jag väl hittat dem!) är att strosa runt, sippa kaffe och bara njuta av atmosfären.

blommor

I Budapest var det utan tvekan Distrikt VII som lockade mig mest! Befinner du dig på Pest-sidan och tar en avstickare på några minuter från turiststråket vid floden hamnar du snart i Distrikt 7. 

Området ansågs förr vara lite av ett ghetto men liksom Kreuzberg i Berlin växer nu i stället en ung, hipp stadsdel fram här med knäppa butiker, spännande pubar och bra matställen. Inte helt oväntat var det här vi spenderade allra mest tid.

Budapest är känt för sina många "ruin pubs" och är du ute efter en lite annorlunda barrunda har du kommit helt rätt! Den kändaste av dem alla är Szimpla Kert. På senare tid har denna klubb lockat till sig alltmer turister och "the real hipsters" har sakta börjat söka sig vidare.

szimpla kert uteservering

Turister till trots, ett besök på Szimpla Kert kändes som ett måste tyckte vi och gick dit en söndagseftermiddag för ett glas vin och häng i badkaret.

szimpla kert2

badkar

När våra magar började kurra gick vi bara runt hörnet där vi hittade en liten food court. Solen sken och vi passade på att sola våra vinterbleka trynen i väntan på maten.

food court

Vi beställde en real cheeseburger, det vill säga en hamburgare med en "biff" av friterad ost toppad med gurkmajo, plus en typisk ungersk pirog. Pirogen bestod av ett krispigt friterat bröd fylld med grönsaker, kyckling och cottage cheese. Obs på att cottage cheese inte är keso som hemma utan mer en ostig, kryddstark sås. Tyvärr fastnade inte detta på bild men det var. Så. Gott.

IMG_1853

Vi är ju suckers för techno och tar varje chans vi får att gå på klubb. Extra roligt är det ju såklart att testa på nattlivet utomlands! Vi hade (till vår förtjusning) lyckats pricka in samma helg som Oliver Huntemann spelade i Budapest vilket kom som en angenäm överraskning! Han körde en klubbspelning på Corvin, som är en "underground club below ground". Lite väl uppstyrt enligt vår mening men ändå värt ett besök. Här är ruffigt men det finns ändå en takterrass och stället har öppet till 11 på förmiddagen för den som orkar!

Budapest står också värd för en hel del stora festivaler inom olika musikgenrer och jag hade ju inte bangat på till exempel denna.